Bart Somers heeft gelijk

Het land is bijna in staat van ontbinding. Onze reputatie in het buitenland staat op het spel. Internationale bedrijven huiveren om in België iets te ondernemen.

Erg vind ik het, dat dan sommige partijen - *kuch* Vlaams Belang *kuch* - beweren dat beginnen met een - waarschijnlijk jarenlang durende - splitsing, de beste oplossing is.
Erg vind ik het, dat CD&V Mr. Leterme met applaus als overwinnaar ontvangt, wanneer het land in crisis zit.
Erg vind ik het, dat CD&V nog steeds Leterme premier wil maken, wanneer deze alle krediet bij meer dan de helft van de bevolking kwijt is (alle Walen en de helft van de Vlamingen)

En dan hoor ik Bart Somers in de Zevende Dag. Nu, ik ben geen liberaal, maar voor deze persoon krijg ik meer en meer respect.
Hij heeft het niet over de Walen die tegenwerken (een excuus dat je maar zoveel keer kan gebruiken naar mijn mening), maar over onze reputatie in het buitenland, over de koopkracht en over bedrijven.
Dat politieke partijen bekommerd moeten zijn over ons landje en hun verantwoordelijkheidzin naar boven zou moeten komen, in plaats van een applaus te geven aan iemand die tweemaal mislukt is in zijn taak.
Hij heeft het over het land laten functioneren in plaats van zwarte pieten aanduiden, over nadenken in plaats van rap-rap met een nieuwe formatie op de proppen komen, over constructief naar een oplossing zoeken in plaats van een spel te spelen met de boegbeelden.
Of om er een quote aan toe te voegen:

Ik begrijp niet dat CD&V Leterme naar voren blijft schuiven. Het gesprek van gemeenschap tot gemeenschap is belangrijk, niet wie er in de zestien terechtkomt.

En om af te sluiten heb, ik een opmerking voor CD&V: jullie willen ten eerste een staatshervorming, ten tweede Leterme als Premier en ten derde samen met NVA in de regering. Dit zijn drie punten die de Waalse partijen (deels terecht) niet willen. We zijn 170 dagen ver, wordt het niet tijd dat jullie een of twee van die voorwaarden laten vallen?
Bijvoorbeeld een staatshervorming zoals NVA die ziet, maar dan wel Reynders premier en NVA in de oppositie.

En ook een paar algemene opmerkingen:

  • als je een staat wil hervormen tegen de wil in van de helft van die staat, dan ga je moeten compenseren, en veel. Dat is gewoon pure logica.
  • als je aan je kiezers beloofd dat je staatshervormingen gaat doorvoeren, dan kan je best op een goed blaadje staan met deze die ertgen zijn vóór de verkiezingen beginnen
  • als je na 170 dagen nog nergens staat, stop dan met iets op te dringen dat niet lukt, en vorm gewoon een regering

Ik heb gezegd.3 Reacties

  • Je heb de woorden uit mijn mond genomen! Goed gezegd.

  • By …from Venice

  • Belgie wordt al jaren bestuurd door de minderheid van 40% franstaligen in dit land.
    Als de vlaamingen dan voor 1 keer even samenwerken (zij noemen het samenspannen)zoals ze in Wallonie altijd gedaan hebben, is het land te klein en wordt de alarmbel procedure ingeroepen.
    Yves Leterme geeft ten minste niet bij de minste tegenstand toe voor een postje als premier.

U moet ingelogd zijn om reacties te geven.