Op naar een vrije software-markt

Blij en een beetje fier op het Europese hof was ik, toen ik daarstraks op de radio dit bericht te horen kreeg.
De beslissing is niet alleen enorm terecht, maar ook zeer moedig en toonaangevend.

De geldboete is zwaar, heel zwaar. Maar ja, het machtsmisbruik van Microsoft duurt nu ook al jaren en heeft al verschillende bedrijven min of meer van de kaart geveegd. Of een half miljard te rechtvaardigen is, daar ga ik mij niet over uitspreken.
Maar waar ik vooral verheugd over was, is dat het Gerecht van Eerst Aanleg niet alleen de veroordeling van de koppelverkoop, maar ook de verplichting tot het vrijgeven van specificaties, heeft bevestigd.

Voor de informatica-leken onder jullie, die niet begrijpen waarom MS nu verplicht wordt hun ‘geheimen’ prijs te geven, laat mij het zo stellen:

Een frisdrank fabrikant vindt op een dag een drankje uit waar iedereen bij de eerste slok zot van is. Deze gooit hier een mega-promotiecampagne tegen aan en zorgt er zo voor dat bijna iedereen die frisdrank in huis haalt.
Wanneer de frisdrank goed aan het verkopen is, lanceren ze een tweede product: een ijskast. Vanaf dat moment wordt de frisdrank enkel nog in zeer onhandige vierkante flessen verkocht met een knik en een draai in en een bolle onderkant. Flessen die je in geen enkele ijskast geduwd krijgt, buiten in de ijskasten die ze zelf fabriceren natuurlijk.
Aangezien iedereen die frisdrank in huis wil hebben, en je bij de aankoop van tien bakken een gratis ijskast bijkrijgt, schakelt iedereen over. Alle andere ijskastfabrikanten hun omzet gaat omlaag, terwijl ze (misschien) een beter product hebben.

Eerlijk? Ik dacht het niet.
En het Europees hof heeft nu niet beslist dat ze moeten stoppen met het maken van frisdrank of ijskasten, of dat ze over een van beide de precieze samenstelling of werking moet prijsgeven. Neen, het enige dat ze beslist hebben, is dat ten eerste die ijskasten niet mogen weggeven worden bij tien bakken en ten tweede, dat de exacte afmetingen van de flessen moeten vrijgegeven worden, zodat anderen ook zo’n ijskast kunnen bouwen en daardoor klanten kunnen kiezen welke ijskast ze kopen.
Oftewel: een vrije markt ipv monopolie.

Ok, ik weet het, de vergelijking gaat niet helemaal op, en die andere fabrikanten kunnen in dit geval gewoon een fles van die frisdrank kopen en er een ijskast rond maken, maar de essentie van het verhaal is hetzelfde: ze buiten hun machtspositie uit en drijven er andere bedrijven mee van de markt. Vandaar dus: een goede beoordeling van de rechtbank.

Ik ben wel nog niet zo euforisch om te denken dat deze beslissing de stap naar compatibiliteit met MS-software zou betekenen, maar het is toch al een stap in de goede richting.
Als het een beetje helpt mensen te doen beseffen dat er voldoende alternatieven zijn voor de dure MS-producten, die evengoed of beter zijn, dan ben ik al tevreden. Mag ik al zo euforisch zijn dit te verwachten?3 Reacties

U moet ingelogd zijn om reacties te geven.