Blackle

Misschien is dit al oud nieuws voor sommigen/meesten onder jullie, maar ik vond dit alweer een originele en makkelijke manier om energie te sparen!
Een zwarte monitor moet minder licht maken dan een witte. Dus websites met een zwarte achtergrond zorgen ervoor dat uw monitor minder energie verbruikt. Klinkt logisch niet?

Dat vond Blackle ook, en daarom hebben ze de wit-op-zwart versie van Google gemaakt. Simpel, vergt geen moeite en bespaart energie. Ik wou er meteen mijn standaard zoekmachine van maken!

Tot een beetje verder googlen - in het zwart op dat moment - mij op deze pagina bracht en wat verder zoeken hier.
Het blijkt dus enkel te werken op oude CRT monitors. Op LCD’s heeft het een omgekeerd effect, tenzij je meer dan 22inch hebt, wat dus ook maar zelden voorkomt. Spijtig :-(

De vermelde watturen gespaard zijn dus pure verzinsels.
Sommigen beweren dat de site er enkel is om winst te maken met dergelijke spookverhalen, al vind ik niet meteen reclame of iets dergelijks op hun site.
Blackle zelf zegt dat zelfs als het geen energie bespaart, het tenminste de gebruiker er elke keer op attent maakt dat simpele maatregelen het milieu een heel aantal handjes kan helpen. Een flauw argument, als je het mij vraagt.

Zelf gebruik ik nog een oude CRT die ook nogeens groter dan 22inch is - met een volledige inch! - dus ik kan de zwarte versie wel gebruiken. Angezien ik er nog niet volledig uit ben wat nu de bedoeling is van Blackle, opteer ik toch voor deze niet commerciële versie.
Op de monitor op het werk zal ik het andere advies maar volgen en gewoon de brightness wat naar beneden halen.
Alle beetjes helpen, nietwaar.2 Reacties

U moet ingelogd zijn om reacties te geven.