Plastieken zakjes

Geen plastieken zakjes meer in supermarkten, woohoow!
Dat vind ik er toch van.

In ‘t begin dacht ik dat het een initiatief van alleen Delhaize was. Een bedrijf dat op zichzelf iets doet voor het milieu. Ik vond de supermarktketen meteen drie keer zo sympathiek.
Later vernam ik dat de overheid er ook een hand in heeft en dat er meerder (alle?) supermarkten hun wegwerpzakjes bannen. Nog beter dus!

Niet alleen voor het milieu, maar ook voor mijn kast. Die puilt na een half jaartje al uit van de plastiek zakken. Ik neem ze mee als ik ga boodschappen doen, steek ze in de vuilbakken, enz. Maar ik krijg die dingen niet opgebruikt tegen het tempo dat ze binnenkomen. En ja, ik smijt nu eenmaal niet graag dingen weg die nog bruikbaar zijn.
Zo ben ik dus dubbel dankbaar voor deze maatregel.

Maar wat hoor ik nu op ATV? Dat er mensen ontevreden zijn hierover. Met opmerkingen als “‘t is toch wel ambetant” en “als ge nu is een keer wat teveel koopt en ge hebt maar één zakje bij”.
Hoeveel moeite is het om een eigen zak, doos of bak in uw auto te steken voor je naar de winkel gaat? En als je het dan vergeet, bieden meeste supermarkten nog steeds een vorm van wegwerpzak aan tegen goedkope prijs.
Nogeens chapeau voor Delhaize die voor deze gevallen een milieuvriendelijke versie van de wegwerpzak heeft ingevoerd.

Maar het word nog erger. Er is zelfs iemand die acties op touw zet om deze milieu verpestende zakken terug te brengen. Ik ga de kerel niet meer aandacht geven door naar hem te linken of de naam van zijn actie te vermelden, maar ik kan enkel concluderen dat de persoon te lui is om een eigen zakje mee te nemen en te gierig om er een te kopen.5 Reacties

  • Onze maatschappij wordt overheerst door de “plastiekjesplaag” - niet alleen meeneemzakken, alles wordt zowat in plastiekjes verpakt. Zoals al mijn huisgenoten weten, wordt ik daar gek van! Je mag niks meer kopen, of het steekt in een plastiekske. Zelfs CD’s, bvb, worden eerst in plastiekjes “gerold” en dan nog eens per 5 in een plastiekje verpakt. Ik zie er echt het nut niet van in. Wel het ongemak, want ik krijg het steeds verschrikkelijk op mijn heupen, als ik dat altijd terug moet uitpakken. Voila, ik ben mijn gal es kwijt; ‘t heeft wel niks met wegwerpzakken te maken, maar ik moest het toch es kunnen zeggen.

  • Onlangs in een supermarkt ook een vrouw van haar tak zien maken omdat ze geen zakje meer kreeg. En die madam had dan nog een caddy bij zich!! Toen de cassierster haar een zakje tegen betaling aanbood (10 cent, als ik me niet vergis), dan moest ze het ineens niet meer hebben. Sommige mensen snap ik echt niet!!

  • In het begin kocht ik ook zakjes in de supermarkt, wegens te lui om zelf iets van thuis mee te nemen. Nu neem ik opvouwbare plastieken bakken mee. Het enige probleem is dat die bij mij soms pardoes uit elkaar vallen en begin dat dan maar eens terug in elkaar te krijgen. :)

  • Hah! Ik mis de zakjes toch hoor, ik heb het over de kleine zakjes die je bv. in de GB kon krijgen. We hebben thuis veel kamers en vuilbakken en al die vuilbakken zijn voorzien van een zakje, of zelfs gewoon de vuilbak van in de keuken, anders moet je die helemaal elke keer uitkuisen. Nu ben ik dus zeer spaarzaam met de restjes zakjes die ik nog heb en ik ben blij als ik er ene in de winkel krijg hoor.

  • Ja, ok. Daarvoor zijn die zakjes handig. Maar zoals ik al zei, je kan ze nog steeds kopen. Ze zijn alleen niet meer gratis, al scheelt het niet veel.

    Maar door er expliciet naar te moeten vragen, zullen enkel de mensen die het nodig hebben er een nemen.

U moet ingelogd zijn om reacties te geven.