Geniepige spamlinks

Iedereen heeft daar wel last van. Of het zit in je mailbox, of het komt binnen via je messenger.
Bloggers hebben er op hun manier last van, via de comments. Maar daar bestaan ondertussen - gelukkig! - voldoende plugins voor om die binnen de nodige grenzen te houden.

Waar geen beveiliging op staat, zijn verborgen links in je layout. Hoe komen die daar? Wel die steken mee in de themes die je kan downloaden. Mensen, of beter gezegd louche bedrijven, laten speciaal themes maken of editeren bestaande themes en zetten er verborgen links naar hun website in. Of erger nog, 1×1-pixel frames die andere sites spammen of scripts die mailadressen van commenters uitlezen en gebruiken.
Zo’n dingen kunnen dus echt niet door de spreekwordelijke beugel. Deze bloggers worden onwetend gebruikt als spam-distributeurs.
Hoor ik iemand vingerwijzend zeggen dat de blogger in kwestie de code van zijn layout maar moet nakijken? Mag ik deze er dan op attent maken dat de reden waarom iemand een layout download vaak is dat hij er zelf geen kan maken en dus ook niet de code van een bestaande layout kan inspecteren.

Wat ik dan nog erger vind, is dat wanneer iemand zijn hoofd uitsteekt en begint over het verwijderen van alle gesponsorde themes uit themes.wordpress.net (de grootste collectie van themes op het net), dat deze persoon dan persoonlijk aangevallen wordt door de belanghebbende van deze themes. Dat gaat echt te ver.
Wel ben ik blij dat hij daar niet voor terugdeinst en voet bij stuk houdt. En om het zo te zeggen dat hij het ook kan begrijpen: thank you for taking a stand against sponsored themes and sticking to it, Matt!

Via 7 seconden.

PS: lezers van deze blog mogen gerust zijn dat op CafeSwa geen gesponsord theme gebruikt wordt dat met hun gegevens kan rommelen of hun PC attakeren. De layout die hier draait is door mijzelf in elkaar gestoken, dus u kan op uw twee oren slapen, al is dit laatste geen verplichting.5 Reacties

 • kzal is gaan proberen… slaapwel

 • Ik heb het al dikwijls geprobeerd: op 2 oren slapen is toch niet praktisch. En al goed dat hier geen spam in verweven zit, want daar heb ik al meer dan genoeg van.

 • heb het ook gepost bij Eskimokaka, maar daar zit het in de spam of moderation…
  Het gaat niet om spam of spyware (tenzij je me het tegendeel kan bewijzen), het gaat om simpele links, bedoeld om hoger in Google te raken…

  Een paar voorbeelden in België van zo’n gesponsorde themes:
  bxlblog.be
  buzzingbees.be
  parlement.be/webstekken

 • In de meeste gevallen gaat het inderdaad enkel over een eenvoudige link, al dan niet verborgen. Hierbij blijft het principe echter hetzelfde: de blogger wordt, in de meeste gevallen onwetend, gebruikt als reclamebord. En hij wordt hier niet voor betaald.
  Voor zover ik weet is ongewenste reclame, spam (zie ook de tweede term op wikipedia).

  Ik ken geen gevallen waar er echt spyware in de themes zit, maar wat zou iemand tegenhouden dit te doen (buiten zijn geweten)? Ik trok in deze post gewoon het verhullen van (commerciëel getinte) code in een theme door naar het misbruik ervan, om duidelijk aan te tonen waarom het niet door de beugel kan.

 • […] kijk. ‘t Is nog waar ook. This is about a theme distribution site called Templatesbrowser dot com. […]

U moet ingelogd zijn om reacties te geven.