Privacy of anonimiteit

Tegenwoordig hebben veel mensen het over de schending van de privacy op het internet. Mensen vertrouwen Google niet meer (via clopin) omdat ze teveel informatie hebben of verwijten Yahoo van het vrijgeven van gegevens.

Wel, dit is mijn mening hierover:

Het probleem is niet dat zij uw privacy indringen, maar een vals gevoel van anonimiteit dat het web gecreëerd heeft. Er zijn verschillende eigenschappen die het gevoel van anonimiteit vergroten:

  • Alle informatie is gratis te verkrijgen of te versturen met enkel een klik op dat dinkie met een draad aan
  • Mensen gebruiken nicknames die niets te maken (hoeven te) hebben met de persoon in erachter
  • Email-adressen, die gebruikt worden voor identificatie, zijn gratis en veelvuldig voor handen op talloze websites en je kan ze registreren met valse namen als je wil

Hierdoor krijg je het gevoel dat niemand weet, of kan te weten komen, wat jij uitspookt op het net. Maar dit is enkel illusie.
Niets op het net is anoniem. Meer zelfs, niets op onze hele planeet of in het universum - om eens groots te doen - is anoniem. Voor alles wat je doet, moet je verantwoordelijkheid afleggen.
Doe je niets verkeerd of dubieus, dan is er ook niemand die jou iets kan aansmeren, welke informatie ze van jou ook hebben.

Maar, hoor ik u denken, iedereen heeft toch wel iets dat hij liever niet ten kenne geeft aan iedereen. Inderdaad, maar zolang je daarover niet tegen jan en alleman begint te leuteren, zal dit ook niet gebeuren.
Net zoals in het echte leven: je vertel wel eens op een onbewaakt, minder nuchter moment iets tegen een barman of complete vreemde mens op de barkruk naast jou. Maar dat wil nog niet zeggen dat morgen heel de wereld je geheimen kent.

The bottom line blijft dat je verantwoordelijk bent voor je eigen daden, ook op het net. Enkel zij die dingen opzoeken op het web waar ze zich over schamen, moeten schrik hebben van de caches die her en der worden bijgehouden.
Gedraag je op het net, en weet dat die internetkabel geen toegang is tot een volledig afgescheiden wereld waarin alles kan en mag.
Het is niet het medium op te kunnen zijn wat je in werkelijkheid niet durft of je voor schaamt.Nog geen reacties

U moet ingelogd zijn om reacties te geven.