Nekka Nacht

Zoals gewoonlijk, weer geen spijt gehad van de aankoop van de tickets. Spijtig voor degenen die opgehouden werden om te gaan door ziekte of andere omstandigheden.

Ik ging niet speciaal voor Boudewijn, de centrale gast, maar voor de mix van Vlaamse muziek die er elk jaar te beleven valt.
Toch was ik benieuwd zijn muziek eens live te horen. Ik kende hem vooral voor zijn teksten, waar een gemiddelde songwriter een puntje aan kan zuigen. Nu heb ik bijgeleerd dat zijn muziek er eigenlijk ook best mag zijn. Er zit meer pit in dan ik dacht.

Verder hebben we een intrigerende versie van Welterusten, Mijnheer de President gehoord van de hand van Kommil Foo, in hun gekende stijl.
Een paar nummers van Lenny en de Wespen, die mij ook zeer hard bevielen.
Het saaiste moment van de avond was wanneer de winaar van Zo is er maar één zijn nummer kwam brengen. Alle respect voor Will Tura, maar de zaal was vrij dood toen Udo zijn Ik mis je zo bracht.

De heldere stem van Eva De Roovere kwam, mijns inziens, iets te weinig aan bod. Ze bracht, naast een prachtprestatie in Prikkebeen, maar één liedje van haar door mij welgesmaakte cd en werd in het daarop volgende duet overstelpt door de power van Yasmine, welke ik iets minder vond. Maar dit kan ook liggen aan dat ik Licht Ontvlambaar niet echt een geslaagd nummer vind.
De zaal kwam wél in vuur en vlam te staan wanneer Lucas Van den Eynde, die trouwens een zeer geslaagde keuze was om het geheel aan elkaar te rijgen, de volgende artiest aankondigde door enkel en alleen de kreet “Hey!“.
Voeg daarbij nog een paar meezingers van Guus Meeuwis en je hebt een mooie avond gehad.
En voor ik het vergeet, ook nog wat credits voor het gitaarspel van Marcel de Groot en voor de violist en pianist van het orkest. Ik ken deze laatsten hun namen niet, maar ze konden er wat van.

Ohja, Boudewijn heeft ook nog een Lifetime Achievement Award gekregen van zijn platenmaatschappij. Hoewel dit eerder overkwam als een pro forma prijs, om toch iets extra te doen met de hoofdartiest, is de verkoop van tweehonderd duizend cd’s - LP’s niet meegerekend - wel iets om te vieren.
Het idee om het Testament na 22 jaren van zijn jeugd te laten spelen door 22 gitaresten, vond ik dan weer beter gevonden qua concept om iets speciaals te doen.

Er was een groep die eigenlijk nog ontbrak. Op de avond van het Nederlandstalig lied, kan een groep als deze eigenlijk niet ontbreken. Waarschijnlijk was het te laat om ze nog in het programma in te plannen, misschien volgend jaar?3 Reacties

 • Het was inderdaad een prachtige, schitterende, geslaagde entertainende avond. De versie van Welterusten Mijnheer de President van Kommil Foo waarbij de president mocht slapen in zijn witte lakens, in zijn witte bed, in zijn witte huis was vreemd, maar wel zéér toepasbaar! Moest iemand de volledige tekst hebben van het liedje… :-)
  En volgend jaar doen we deze avond zeker over met Bart Peeters dan eh :-) En hopelijk even leuke gasten. En dat Eva dan maar wat meer komt zingen!

 • Alles was daar sfeerloos. Die hal is een
  onaantrekkelijk brok beton.
  En de acoustic was zeldzaam slecht, stemmen
  verdwijnen in de ruimte, geluidtechniek
  was barbaars slecht.
  Als je in Vlaanderen zingt ben je artiest
  al ben je nog niet instaat stem te houden
  (de Roovere) om nog maar niet te spreken
  van de vlakke 2D stemmen, inspiratieloos.
  Typsich Vlaams waarschijnlijk, stem-techniek
  is waarschijnlijk te elitair (?) parels
  voor de zwijnen. ()

 • @Samuel: ik ben volledig met u akkoord over die geluidtechniek. Die laat elk jaar op de Nekka nacht te wensen over (neem bvb de monitor van Boudewijn de groot die ze niet ruisloos kregen en moesten afzetten).
  Maar uw mening over Vlaamse artiesten deel ik niet. Je moet niet vergelijken met Engelse pop of rock, Vlaamse muziek is een appart genre. En als jij vindt dat Eva De Roovere vals zingt, raad ik u aan nog een aantal platen van haar te beluisteren. Zij heeft een van de helderste stemmen in Vlaanderen die ik ken.

U moet ingelogd zijn om reacties te geven.