Aha, muziek!

Mijn gebeden zijn blijkbaar aanhoord.

Danku Amazon.com!

UPDATE: natuurlijk ging ik dit meteen proberen, maar tot mijn grote spijt (en beetje ergernis) kreeg ik bij mijn eerst poging dit te zien:

Amazon MP3 Purchases are limited to U.S. customers

Niet voor mij dus :-(

Niets

Omdat ik nu vandaag eens niets te zeggen heb en dat ook graag wou mededelen.

Dus in deze post: noppes, geen sikkepit, rien de knots en nougabollen.

Nog minder zelfs.

En wie daar niet tegen kan, post maar lekker niets terug in de comments.

Terug aangesloten

Afgelopen weekend is het tweede grote meubelobject eindelijk gearriveerd. Hij staat hier nu in de leefruimte mooi zacht te wezen. Een grote hoek vol. Zo groot, dat de bureau uit de weg moest en dus ook alle apparatuur die erop stond.

Maar eerst gisterenavond heb ik de tijd gevonden terug een PC met scherm te installeren. Wat niet zo simpel was, rekening houdend met dat ik een 21″ CRT scherm heb - zo’n grote bak dus - en een redelijk klein bureautje. Het scherm moet hierdoor steeds een stevig object hebben om tegen te leunen, want anders neemt het de bureau mee in zijn val naar de onderburen.
Daarna zoeken naar hoe alle kabels moeten, of beter kunnen liggen en er was terug een draaiende computer (buiten het feit dat ik mijn X-server naar de bom had geholpen, maar dat heeft hier eigenlijk niets mee te maken).

Dus nu hebben wij een vernieuwde woonkamer. Met een schuine bureau - voorlopig - maar vooral: met een hele grote zachte mooie hoekzetel. En dat hij goed zit, daar mag je zeker van zijn. Één dag stond hij hier, en we zijn er met z’n tweeën in in’t slaap gevallen.
Het is een knalrode en het model noemt Passion, wat wil je nog meer? Dit wordt zeker en vast een liefdevol knuffelobject.

Geef mij muziek

Na een lange tijd windows, ben ik terug overgeschakeld naar linux. Ok, ik kan een aantal applicaties niet draaien, maar de omgeving ligt mij beter. Je kan meer aanpassen of aan dingen prutsen, maar vooral: er is een command-line, wat voor een toetsenbordman als ik een heus pluspunt is.

Maar ik heb een probleem. Zoals sommigen wel weten, doe ik zo veel mogelijk legaal (nog een reden om linux te prefereren). Zo wil ik ook mijn muziek legaal aankopen.
Geen probleem, zegt u, gewoon naar de Music Store van Apple gaan?
Ja, maar deze kan je enkel gebruiken via iTunes, en daar wringt het schoentje. Er is namelijk nog steeds geen versie voor linux beschikbaar.

Ik heb al geprobeerd iTunes voor windows te installeren met wine, maar ben daar niet in geslaagd.
Ik heb ook al gezocht naar websites waar je mp3s kan kopen, maar geen gevonden. Ligt het aan mij, of zijn er veel minder dan je zou verwachten?

Dus nu een vraag aan iedereen daarbuiten: kent u een linux progje dat kan connecteren met de iTunes Music Store of een variant daarvan, of kent u een website waar je mp3s kan kopen? Of kent u iemand die zo’n programma of website kent? Laat dan graag een woordje vallen in de comments.

Iemand?

Op naar een vrije software-markt

Blij en een beetje fier op het Europese hof was ik, toen ik daarstraks op de radio dit bericht te horen kreeg.
De beslissing is niet alleen enorm terecht, maar ook zeer moedig en toonaangevend.

De geldboete is zwaar, heel zwaar. Maar ja, het machtsmisbruik van Microsoft duurt nu ook al jaren en heeft al verschillende bedrijven min of meer van de kaart geveegd. Of een half miljard te rechtvaardigen is, daar ga ik mij niet over uitspreken.
Maar waar ik vooral verheugd over was, is dat het Gerecht van Eerst Aanleg niet alleen de veroordeling van de koppelverkoop, maar ook de verplichting tot het vrijgeven van specificaties, heeft bevestigd.

Voor de informatica-leken onder jullie, die niet begrijpen waarom MS nu verplicht wordt hun ‘geheimen’ prijs te geven, laat mij het zo stellen:

Een frisdrank fabrikant vindt op een dag een drankje uit waar iedereen bij de eerste slok zot van is. Deze gooit hier een mega-promotiecampagne tegen aan en zorgt er zo voor dat bijna iedereen die frisdrank in huis haalt.
Wanneer de frisdrank goed aan het verkopen is, lanceren ze een tweede product: een ijskast. Vanaf dat moment wordt de frisdrank enkel nog in zeer onhandige vierkante flessen verkocht met een knik en een draai in en een bolle onderkant. Flessen die je in geen enkele ijskast geduwd krijgt, buiten in de ijskasten die ze zelf fabriceren natuurlijk.
Aangezien iedereen die frisdrank in huis wil hebben, en je bij de aankoop van tien bakken een gratis ijskast bijkrijgt, schakelt iedereen over. Alle andere ijskastfabrikanten hun omzet gaat omlaag, terwijl ze (misschien) een beter product hebben.

Eerlijk? Ik dacht het niet.
En het Europees hof heeft nu niet beslist dat ze moeten stoppen met het maken van frisdrank of ijskasten, of dat ze over een van beide de precieze samenstelling of werking moet prijsgeven. Neen, het enige dat ze beslist hebben, is dat ten eerste die ijskasten niet mogen weggeven worden bij tien bakken en ten tweede, dat de exacte afmetingen van de flessen moeten vrijgegeven worden, zodat anderen ook zo’n ijskast kunnen bouwen en daardoor klanten kunnen kiezen welke ijskast ze kopen.
Oftewel: een vrije markt ipv monopolie.

Ok, ik weet het, de vergelijking gaat niet helemaal op, en die andere fabrikanten kunnen in dit geval gewoon een fles van die frisdrank kopen en er een ijskast rond maken, maar de essentie van het verhaal is hetzelfde: ze buiten hun machtspositie uit en drijven er andere bedrijven mee van de markt. Vandaar dus: een goede beoordeling van de rechtbank.

Ik ben wel nog niet zo euforisch om te denken dat deze beslissing de stap naar compatibiliteit met MS-software zou betekenen, maar het is toch al een stap in de goede richting.
Als het een beetje helpt mensen te doen beseffen dat er voldoende alternatieven zijn voor de dure MS-producten, die evengoed of beter zijn, dan ben ik al tevreden. Mag ik al zo euforisch zijn dit te verwachten?

Terug

Verbrand, stijf en uitgeput, maar een zalig verlof achter de rug!

Waarom stijf en uitgeput? Wel, dat komt door de vermoeiende laatste dag aan het waterpretpark. Een hele dag bergen oplopen en naar beneden glijden is enorm leuk, maar mijn kuiten hadden het achteraf gezien liever wat rustigeraan gedaan.
En ook mijn schouders vinden dat ik die dag iets te weinig om mijn lichaam heb gegeven. Ze laten dit duidelijk merken door hun knalrode kleur en door de huid die erop zit laagje per laagje te laten afpellen.

Het enige dat tegenviel was de terugvlucht. Aangezien dit slecht nieuws is, ga ik het zo kort mogenlijk samenvatten:

  • om 3u opgepikt door de bus, om 9u maar eerst in het vliegtuig. Oftewel: na een waterpretparkdag een hele nacht elkaar wakker houden om de vlucht niet te missen
  • niet naast elkaar mogen zitten op de vlucht
  • ongemakkelijke zetels die mijn rug, schouders en nek de hele tijd martelen
  • bij aankomst na her en der te informeren te horen krijgen dat het vliegtuig overladen was en ze daarom maar je bagage, tezamen met die van vijftig anderen, achterlaten hebben in Kreta

Maar dus genoeg gezaag over wat er is misgelopen en terug over het voornaamste van de reis. We zaten op ongeveer vijftig meter van het strand, cocktailbar aan het hotel naast het zwembad, alle dagen zon en nog van al dat lekkers. Mijn kousen, trui en eender wat met lange mouwen zijn de hele tijd in de valies gebleven.
Maar buiten aan het strand of zwembad liggen, hebben we nog andere dingen gedaan ook. Zoals een burcht bekijken of door een kloof wandelen waar we door een klein geel treintje naartoe werden gebracht. Allemaal leuke zaken dus.

En nu dus terug in het thuisland. Maandag terug beginnen aan een werkweek, ik zie het volledig zitten na zo’n ontspannende reis.
Maar eerst nog wat gitaar spelen…

Nog een paar uur

Voila, gepakt en gezakt. Veel te laat. Binnen zes en een half uur vertrekt de vlieger, binnen vier en een half uur op de vlieghaven zijn, binnen vier uur vertrekken, binnen drie uur opstaan. Snel gaan slapen dus…

Maar dan een ganse week Kreta! Woohoow, eindelijk het verdiende verlof!

Maar nu dus, slapen. Ciao!