Op mijn bakkes geklopt

Zo voel ik mij. Al heel de dag. Vooral op de kaken dan.

Zouden het mijn sinussen zijn die verstopt zitten? Of zou ik naar de tandarts moeten?
Ik vermoed het eerste, want voor tandpijn voel ik net iets te weinig aan de tanden.

En moe dat ik ben, ‘k hou mijn ogen amper open.

Maar ik ga niet naar de dokter. Neen.
Ik ben de laatste tijd al genoeg ziek geweest. Ik ga gewoon gaan slapen, goed uitrusten en morgen is alles over. Niet?

Jawèèèèèl.

Zit u goed?

Een link doorgestuurd op het werk: hoeveel haalt uw werkplek qua ergonomie?

Doe hier de test. Mijn resultaat:

Ergonomie werkplek

Uit de adviezen heb ik onder andere geleerd dat de leuningen van mijn bureaustoel te laag stonden.

Aanpassen dus, voor ik ook thuis zit met een probleem in de rug of nek.

Geen paniek

De Gazet van Antwerpen (hun website) brengt bevestiging en opluchting. Er is inderdaad geurhinder vastgesteld en er is geëvacueerd. Maar enkel in het Hof van Beroep. Iets van een stank uit de toiletten - is dat niet altijd zo?

Dank u aan collega Els die mij via via zo snel van dit nieuws op de hoogte bracht.

Maar dus, het is weer allemaal veilig, u kan gerust van sinksenfoor komen doen!

Kan ik naar huis?

Via via verneem ik hier zonet dat er een MIP (Medisch InterventiePlan) afgekondigd zou zijn aan de Waalse Kaai. U weet wel, daar waar de sinksefoor staat. En u weet wel, daar waar ik vlak in de buurt woon…

Ik verneem dingen als dat er een vreemde geur zou zijn, dat er een tiental mensen onwel zouden geworden zijn. Men vraagt mij in welke richting de wind staat (ik werk ook niet zo ver daar vandaan).

What’s true, what not?

In ieder geval, wij waren van plan vanavond bij mijn ouders te gaan eten. Daarna zullen we wel zien wat er van aan is.

Bijna genezen

Daar gingen weer een paar dagen uit mijn leven naar ziekte. Maandagochtend opgestaan met een vel schuurpapier in de keel, een lopende neus, koppijn en de hele reutemeteut. De conclusie van de dokter was drievoudig: een serieuze valling, keelontsteking én een ontstoken maag. Binnenblijven dus.

Dat is nu al de derde keer dit jaar dat ze mij vellen met ziekte. Wat toch al veel is op vier en half maanden. Zou dit aan de klimaatswijzigingen liggen? Zo heel april rondlopen in korte broek en T-shirt om dan in mei terug te moeten schakelen naar zwaardere kledij, dat kan niet gezond zijn.

Maar soit, dat is dus al een paar dagen gelden, ondertussen gaat het al beter. Klaar om er terug in te vliegen. Het enige wat nog overblijft is een kop die aanvoelt als een klomp beton die dan ook nogeens onder water gedompeld zit, af en toe vergezeld van koppijn. Maar voor de rest gaat het dus alweer ;-)

Recht op roken

Dit is eigenlijk een reactie op een comment van Fictiefje op Zeppos (Pietel.be), maar ik vond dit persoonlijk belangrijk genoeg om een eigen post te krijgen.

Sommige mensen zouden graag het rookverbod, al dan niet op termijn, uitgebreid willen zien naar een totaal rookverbod, op alle openbare plaatsen. Wel laat mij daar hetvolgende op zeggen: I do not agree.
En neen, ik ben geen verstokte roker die zaagt dat hij zijn cigaretje nergens meer kan opsteken. Ik ben al anderhalf jaar gestopt met roken (hurray!). Maar overal roken verbieden gaat mensen niet minder doen roken hoor. Neen, enkel rokers fustreren. Men zou beter daar waar gerookt mag worden, een doordachte anti-rook-campagne voeren. Maar ja, dan moeten er wel nog plaatsen over zijn waar gerookt mag worden.

Wat het resultaat is van dit rookverbod in restaurant’s, is het failliet gaan van een aantal café/restaurant uitbaters. Restaurants die voor deze wetswijziging roken al niet toelieten, zullen er geen klanten mee winnen. Restaurants die graag roken zouden willen toelaten, kunnen dit niet meer, ook al spenderen ze hopen geld aan extra wanden en afzuiginstallaties. Het mag niet meer. Deze zaken gaan enkel klanten verliezen me dunkt.
Moet ik ook nog beginnen over al die tavernes die op de rand zitten tussen restaurant en café en die nu kunnen kiezen tussen ofwel een deel van de kaart schrappen, ofwel rokers weigeren. Begin maar eens een bruine kroeg waar je een spaghetti kunt eten zonder dat er mag gerookt worden? Of mogen bruine kroegen ook niet meer? Laat mij u er wel op attent maken dat elke Belg nog steeds het recht heeft van te roken.

Moet er dan in elk restaurant gerookt mogen worden? Neen begot, tuurlijk niet. Maar laat deze keuze aan de eigenaar van een restaurant. Ik vermoed dat, op die manier, restaurants die het roken afzweren, een zeer enthousiast publiek gaan hebben.
Wat men voor mijn part mag doen is alle horeca zaken die roken toelaten, verplichten dit klaar en duidelijk te afficheren, “Rookrestaurant” of zoiets.
Of zelfs belastingsvoordelen voor rookvrijje etablissementen: zij doen goed voor de gezondheid en beperken hun clanditie.
Maar een absolute verplichting roken te verbieden in uw eigen zaak, dat is iets te autoriteir naar mijn smaak.

Wat was er fout met de vorige wet? Dat elk restaurant dat roken toelaat - ja, het verbaast u misschien, maar je mocht al een restaurant uitbaten waar je niet mocht roken - een afgezonderde ruimte moest hebben voor niet rokers. Dit komt ongeveer op hetzelfde neer als wat ik voorstel: rookvrije restaurants moeten geen extra kosten doen, andere wel.
U repliceert “ja, maar niemand volgde deze wet. Je had altijd last van de rook in die restaurants.” Wel, ik geef u groot gelijk. Maar het feit dat een regel niet gevolgd wordt, oplossen door de regel te verstrengen, haalt mijns inziens ook niet veel uit. Meer controle, dat was het enige wat er nodig was, en dit is er gelukkig ook gekomen. Maar waarom al deze zelfstandige, zwaar werkende restaurantuitbaters het leven nog harder maken door er nog maar eens een beperking bij te gooien. Ik begrijp het niet.