Grid.org stopt

Jeps, na zeven jaar een van de grootste en bekendste grids ter wereld te laten draaien, hebben ze deze middag de jobs stopgezet. Het destijds grootste en ambieuste project op het net ooit, is niet meer.
De servers blijven nog wat draaien, om iedereen met een notification message op de hoogte te brengen dat het project gestopt is. Maar dan is het definitief afgelopen.

Voor zij die grid.org niet kennen: het waren de eersten die het nut inzagen van een wereldwijd grid van computers die tesamen een opdracht uitvoeren. Je kon gratis een client downloaden die op de achtergrond of als screensaver draaide. Deze kreeg dan taken binnen, voerde ze uit en stuurde het resultaat terug.
Hun gekendste project was het Cancer Research Project, waarbij moleculen gescand werden op zoek naar een medicament tegen kanker.

Voor diegene die uit de lucht vallen en bij zichzelf denken “hey, spijtig dat ik daar nu maar eerst over hoor, ik had mijn P.C. ook wel willen inzetten daarvoor” kan ik doorverwijzen naar Compute Against Cancer of fightAIDS@home. Of naar een van de andere links waar grid.org naar verwijst in hun afscheidsbericht.

Kijken op de wereld

Nuclear explosions on earthHier vindt u honderden verschillende kijken op ons planeetje. De ene al informatiever dan de andere. Het gaat van de bevolking van auto’s over alle landen heen tot weergaves van wat er van de aarde zichtbaar is voor sattelieten. Een aantal die ik interessant vond:

  • Nr. 21: de grote van Japan berekend op welvaart
  • Nr. 31: weergave van de vervuiling van de aarde
  • Nr. 41: moest het overal tegelijkertijd nacht zijn
  • Nr. 110: elk land weergegeven adhv zijn domein suffix
  • Nr. 117: atoombom ontploffingen (welke hier ook rechtsboven staat weergegeven)

Naar het einde toe begon ik het wel een beetje saai vinden…

Delete from memory

Via Clopin: Wel dit is nu is gevaarlijke wetenschap. Een drug waarmee je een bepaalde herinnering kan wissen uit je geheugen. En neen, ik heb het niet over Eternal Sunshine on the Spotless Mind waar dit experiment meteen aan doed denken. Ik heb het over een echt wetenschappelijk uitgevoerde proef op ratten.

De bedoeling: een bepaalde specifieke herinnering wissen, zonder dat er aan de rest van het geheugen geraakt wordt. U vraagt uzelf af: hoe doet ge dat met ratten? Gewoon inspuiten en dan vragen “weet ge nog wie uw papa is?” en als’t beest ni antwoord concluderen dat ‘t macheert?
Neen dus, het is eigenlijk gruwelijker. Voor alle duidelijk, alvorens ik GAIA op mijn dak krijg, ik heb deze proef niet zelf uitgevoerd he. Ze maken ratten bang van 2 soorten geluiden (lees: elektroshocks), spuiten de ratten in met de drug, laten een van de 2 geluiden horen, en ze blijken er niet meer bang van te zijn.

Buiten het feit dat dit niet leuk moet zijn voor de ratten in kwestie (en ik wel sympathie heb voor ratten, vooral paarse), is dit wel een interessant en vooral gevaarlijk speeltje. Zouden mensen in de toekomst vergeterke kunnen spelen?

Google Earth ontdekkingen blijven komen

Mensen blijven de raarste zaken vinden op Google Earth. Neen, deze keer is het niet nogeens een naakte vrouw, maar een kruisracket, gespot door Christopher Wagner. Zouden we de mensen ginder niet moeten waarschuwen dat er een racket boven hun hoofd hangt?

Maar deze ontdekking vind ik eigenlijk nog leuker: een kasteel. U denkt waarschijnlijk “heeft niemand dat dan zien staan?” Wel neen, want het is verdronken. Cor Schipper, een Nederlandse amateur-archeoloog heeft er een 24-tal jaar geleden zichzelf kapot naar gezocht, maar niets gevonden. Tot hij nu Google Earth opendoet, en eens een kijkje gaat nemen op de desbetreffende plek.

EDIT: volgens de comments op Asfaltkonijn >> Google Maps is het vliegende object geen kruisracket, maar een gewoon doodsimpel vliegtuig dat er door omstandigheden zo uitziet.

Maansverduisteringen zijn saai

Rustig naar Studio 1 aan’t kijken, en mijn vriendin maakt mij erop attent dat het evenement van de avond reeds begonnen is. Ik naar het terras: geen maan te zien, terwijl ze nog wel zichtbaar zou moeten zijn. Naar de voorkant, raam open: nog steeds geen maan te bekennen, zelfs geen stukje ervan. Dus ik snel mijn schoenen aan en samen naar buiten, pintje in de hand.
En ja, toen we bijna op de leien waren, was ze te zien, al voor het overgrootste stuk veruisterd. Of ja, wat je verduisterd kan noemen. Het onderste deel van de maan was gewoon verdonkerd, maar nog steeds zichtbaar.

Dus, met het pintje in de hand, wat rondgewandeld. Op een bankje gaan zitten, samen kijken. Nog wat wandelen. En dan opeens was de maan weg, met toen de opmerkelijke uitspraak “hey, waar is de maansverduistering?”. We dachten, oh, dat hebben we ook weer gezien. Maar dan was de maan er terug. Blijkbaar enkel een wolk die de maan bedekte.
Nog wat verderwandelen en op een bepaald moment was er nergens meer een maan te zien. Verduisterd? Wolken? Who knows?
Mijn pintje was leeg, mijn geliefde had het koud, dus we zijn teruggewandeld en hebben de maan gelaten voor wat ze was.

Aan een maansverduistering is niets te zien.

Where’s the moon?

Clopin doet ons eraan denken dat er morgenavond om middernacht maintenance gepland is op de maan. Daarom zal deze rond 23:21 even verduisterd worden, ttz. dan begin de shutdown procedure. Ze zal effectief off-line zijn van 23:44 tot 0:58. Tijdens deze periode worden een aantal bugfixes en patches geïnstalleerd. De maan zal terug volledig operationeel en online zijn om 2:11. Gelieve begrip te hebben voor deze tijdelijke problemen.

Mensen die dit evenement live willen volgen en hun hoofd niet buiten willen/kunnen steken, kunnen terecht op Spacepage, waar u ook meer informatie kan vinden over wat er effectief aan de hand is.

Verantwoording rommel

Eindelijk is er een wetenschappelijke basis waarop ik mij kan funderen als ik rommel maak.
Een onderzoek aan de universiteit van Oxford heeft uitgewezen dat sloridge mensen efficiënter werken, meer terugvinden én meer bereiken. Valla, daar hebt ge niet van terug hé! ;-) Jarenlang proberen ze mij ordelijk te krijgen. Dit opruimen, dat sorteren. Nu is het gedaan, ik ben efficiënter, na! :mrgreen:

Danku Asfaltkonijn om mij deze belangrijke informatie te melden. Alleen spijtig dat ik geen link heb naar een paper, of iets dergelijks, over het onderzoek zelf. Dit zou mijn stelling nog meer kracht bijzetten.

EDIT: dankzij spekvriend toch een link naar een boek over dit onderzoek in de comments.