Zoektocht muziekkoopsite on hold

U wist al dat ik op zoek ben naar een site of programma waarmee je muziek kan kopen. De vereisten blijven:

  1. legaal
  2. voldoende populaire Rock/Pop artieste en liefst ook Vlaamse;
  3. linux-compatibel.

Wel, door een link van Clopin enkele dagen geleden, kan deze zoektocht nu even wachten. I’m using Deezer now! And I’m loving it!

Eigenlijk had ik jaren geleden al een soortgelijk idee. Maar je kent dat, een idee hebben is één, het doen ongeveer drieduizend vierentachtig.
Welk idee, vraagt u? Wel, de makers van Deezer vatten het het beste samen:

Our concept is simple:
- Give consumers a full and free access to all their favourite songs
- Pay artists and their producers through a revenue share based on our advertising revenues
- Help discovering new artists through a wide audience

En al bevat de site nog kinderfoutjes, hij mag er best wezen.
Dus een welgemeend danku aan Daniel Marhely and Jonathan Benassaya, die dit spel in mekaar hebben gestoken. Al was ik wel eerst met dat idee, hé! ;-)

Aha, muziek!

Mijn gebeden zijn blijkbaar aanhoord.

Danku Amazon.com!

UPDATE: natuurlijk ging ik dit meteen proberen, maar tot mijn grote spijt (en beetje ergernis) kreeg ik bij mijn eerst poging dit te zien:

Amazon MP3 Purchases are limited to U.S. customers

Niet voor mij dus :-(

Geef mij muziek

Na een lange tijd windows, ben ik terug overgeschakeld naar linux. Ok, ik kan een aantal applicaties niet draaien, maar de omgeving ligt mij beter. Je kan meer aanpassen of aan dingen prutsen, maar vooral: er is een command-line, wat voor een toetsenbordman als ik een heus pluspunt is.

Maar ik heb een probleem. Zoals sommigen wel weten, doe ik zo veel mogelijk legaal (nog een reden om linux te prefereren). Zo wil ik ook mijn muziek legaal aankopen.
Geen probleem, zegt u, gewoon naar de Music Store van Apple gaan?
Ja, maar deze kan je enkel gebruiken via iTunes, en daar wringt het schoentje. Er is namelijk nog steeds geen versie voor linux beschikbaar.

Ik heb al geprobeerd iTunes voor windows te installeren met wine, maar ben daar niet in geslaagd.
Ik heb ook al gezocht naar websites waar je mp3s kan kopen, maar geen gevonden. Ligt het aan mij, of zijn er veel minder dan je zou verwachten?

Dus nu een vraag aan iedereen daarbuiten: kent u een linux progje dat kan connecteren met de iTunes Music Store of een variant daarvan, of kent u een website waar je mp3s kan kopen? Of kent u iemand die zo’n programma of website kent? Laat dan graag een woordje vallen in de comments.

Iemand?

Op naar een vrije software-markt

Blij en een beetje fier op het Europese hof was ik, toen ik daarstraks op de radio dit bericht te horen kreeg.
De beslissing is niet alleen enorm terecht, maar ook zeer moedig en toonaangevend.

De geldboete is zwaar, heel zwaar. Maar ja, het machtsmisbruik van Microsoft duurt nu ook al jaren en heeft al verschillende bedrijven min of meer van de kaart geveegd. Of een half miljard te rechtvaardigen is, daar ga ik mij niet over uitspreken.
Maar waar ik vooral verheugd over was, is dat het Gerecht van Eerst Aanleg niet alleen de veroordeling van de koppelverkoop, maar ook de verplichting tot het vrijgeven van specificaties, heeft bevestigd.

Voor de informatica-leken onder jullie, die niet begrijpen waarom MS nu verplicht wordt hun ‘geheimen’ prijs te geven, laat mij het zo stellen:

Een frisdrank fabrikant vindt op een dag een drankje uit waar iedereen bij de eerste slok zot van is. Deze gooit hier een mega-promotiecampagne tegen aan en zorgt er zo voor dat bijna iedereen die frisdrank in huis haalt.
Wanneer de frisdrank goed aan het verkopen is, lanceren ze een tweede product: een ijskast. Vanaf dat moment wordt de frisdrank enkel nog in zeer onhandige vierkante flessen verkocht met een knik en een draai in en een bolle onderkant. Flessen die je in geen enkele ijskast geduwd krijgt, buiten in de ijskasten die ze zelf fabriceren natuurlijk.
Aangezien iedereen die frisdrank in huis wil hebben, en je bij de aankoop van tien bakken een gratis ijskast bijkrijgt, schakelt iedereen over. Alle andere ijskastfabrikanten hun omzet gaat omlaag, terwijl ze (misschien) een beter product hebben.

Eerlijk? Ik dacht het niet.
En het Europees hof heeft nu niet beslist dat ze moeten stoppen met het maken van frisdrank of ijskasten, of dat ze over een van beide de precieze samenstelling of werking moet prijsgeven. Neen, het enige dat ze beslist hebben, is dat ten eerste die ijskasten niet mogen weggeven worden bij tien bakken en ten tweede, dat de exacte afmetingen van de flessen moeten vrijgegeven worden, zodat anderen ook zo’n ijskast kunnen bouwen en daardoor klanten kunnen kiezen welke ijskast ze kopen.
Oftewel: een vrije markt ipv monopolie.

Ok, ik weet het, de vergelijking gaat niet helemaal op, en die andere fabrikanten kunnen in dit geval gewoon een fles van die frisdrank kopen en er een ijskast rond maken, maar de essentie van het verhaal is hetzelfde: ze buiten hun machtspositie uit en drijven er andere bedrijven mee van de markt. Vandaar dus: een goede beoordeling van de rechtbank.

Ik ben wel nog niet zo euforisch om te denken dat deze beslissing de stap naar compatibiliteit met MS-software zou betekenen, maar het is toch al een stap in de goede richting.
Als het een beetje helpt mensen te doen beseffen dat er voldoende alternatieven zijn voor de dure MS-producten, die evengoed of beter zijn, dan ben ik al tevreden. Mag ik al zo euforisch zijn dit te verwachten?

Blackle

Misschien is dit al oud nieuws voor sommigen/meesten onder jullie, maar ik vond dit alweer een originele en makkelijke manier om energie te sparen!
Een zwarte monitor moet minder licht maken dan een witte. Dus websites met een zwarte achtergrond zorgen ervoor dat uw monitor minder energie verbruikt. Klinkt logisch niet?

Dat vond Blackle ook, en daarom hebben ze de wit-op-zwart versie van Google gemaakt. Simpel, vergt geen moeite en bespaart energie. Ik wou er meteen mijn standaard zoekmachine van maken!

Tot een beetje verder googlen - in het zwart op dat moment - mij op deze pagina bracht en wat verder zoeken hier.
Het blijkt dus enkel te werken op oude CRT monitors. Op LCD’s heeft het een omgekeerd effect, tenzij je meer dan 22inch hebt, wat dus ook maar zelden voorkomt. Spijtig :-(

De vermelde watturen gespaard zijn dus pure verzinsels.
Sommigen beweren dat de site er enkel is om winst te maken met dergelijke spookverhalen, al vind ik niet meteen reclame of iets dergelijks op hun site.
Blackle zelf zegt dat zelfs als het geen energie bespaart, het tenminste de gebruiker er elke keer op attent maakt dat simpele maatregelen het milieu een heel aantal handjes kan helpen. Een flauw argument, als je het mij vraagt.

Zelf gebruik ik nog een oude CRT die ook nogeens groter dan 22inch is - met een volledige inch! - dus ik kan de zwarte versie wel gebruiken. Angezien ik er nog niet volledig uit ben wat nu de bedoeling is van Blackle, opteer ik toch voor deze niet commerciële versie.
Op de monitor op het werk zal ik het andere advies maar volgen en gewoon de brightness wat naar beneden halen.
Alle beetjes helpen, nietwaar.

Google SketchUp to the rescue

Al wekenlang zitten wij hier met de handen in het haar over onze zetel. We willen beide een hoekzetel, maar weten niet goed hoe die te zetten. Zo staat de stoof in de weg, zo staat de TV op de verkeerde plaats en als je hem daar zet kan je niet door. U kent het waarschijnlijk wel.

Na talloze avonden babbelen en argumenteren - noem het maar discussiëren - waren we er nog steeds niet uitgeraakt.
Tot we het idee kregen een of andere home planner te gebruiken. De kamer op papier of in gedachten uittekenen hielp al lang niet meer.

Eerst de IKEA planners geprobeerd. Spijtig genoeg hebben die niets specifiek om een living uit te tekenen. Enkel iets voor de keuken, voor de slaapkamer en iets voor de werkplek. Dan maar het laatste, aangezien er ook een bureau in de living zou moeten komen.
Alles geïnstalleerd, kamer (nogeens) opgemeten met alle hoeken en kantjes en alles ingegeven. Maar dan. Ik weet niet wat ik fout heb gedaan, maar ik kon geen enkel meubel in deze kamer zetten. De lijst was leeg.

Dus dan maar over naar andere tools. En toen viel mijn euro. Waarom niet Google SketchUp gebruiken om alles te tekenen? Niet dat er al mee gewerkt had, maar het dient toch om eenvoudig dingen te modelleren, non?
En inderdaad, na een avondje tekenen, stond er voor onze neus op het computerscherm een volledig uitgewerkte kamer met bureau, tafel, stoelen en kasten. En niet te vergeten: een zetel!
Dus ziehier onze huiskamer. Niet alle details zijn weergegeven, om er voor de toekomstige bezoeker nog een beetje mysterie in te houden hé ;-)

Model appartement

Achteraf hebben we opgemerkt, ook door er met andere mensen over te praten, dat er nog een paar dingen niet helemaal zijn zoals het hoort. Zoals de TV, die we los voor de venster hebben gezet. Volgens sommigen zou dit slecht voor de ogen zijn, invallen licht en al. Iemand hier ervaringen mee?
Maar, in ieder geval, er is nu een plan. We weten ongeveer hoe groot de zetel kan zijn en waar hij terecht zal komen. Achteraf kan er nog altijd geschoven en verzet worden, moest het niet naar wens zijn.

Op naar de meubelwinkel dus!

Hij draait

Eindelijk de tijd gevonden om de gekochte onderdelen zo aan elkaar te hangen, dat ze een computer vormen. Het beestje draait nu en dit is mijn eerste post van de eerste PC die volledig integraal van mijneigen is. Moeha!

Eerste opmerking: hij is zo stil dat ik naar de lampjes moet kijken om te zien of hij aan of afstaat. Maar aangezien ik de LEDs nog niet allemaal correct heb aangesloten gekregen, is dat ook niet zo simpel.

Mijn linux heeft nog wel een beetje moeilijkheden met het tegelijkertijd ondersteunen van de P-ATA en de S-ATA van mijn IDE-controller. Maar voor ik te technisch word en de helft van mijn lezers afhaakt, ga ik deze post beëindigen. En gewoon blij zijn met mijn nieuw speelgoed.