Blackle

Misschien is dit al oud nieuws voor sommigen/meesten onder jullie, maar ik vond dit alweer een originele en makkelijke manier om energie te sparen!
Een zwarte monitor moet minder licht maken dan een witte. Dus websites met een zwarte achtergrond zorgen ervoor dat uw monitor minder energie verbruikt. Klinkt logisch niet?

Dat vond Blackle ook, en daarom hebben ze de wit-op-zwart versie van Google gemaakt. Simpel, vergt geen moeite en bespaart energie. Ik wou er meteen mijn standaard zoekmachine van maken!

Tot een beetje verder googlen - in het zwart op dat moment - mij op deze pagina bracht en wat verder zoeken hier.
Het blijkt dus enkel te werken op oude CRT monitors. Op LCD’s heeft het een omgekeerd effect, tenzij je meer dan 22inch hebt, wat dus ook maar zelden voorkomt. Spijtig :-(

De vermelde watturen gespaard zijn dus pure verzinsels.
Sommigen beweren dat de site er enkel is om winst te maken met dergelijke spookverhalen, al vind ik niet meteen reclame of iets dergelijks op hun site.
Blackle zelf zegt dat zelfs als het geen energie bespaart, het tenminste de gebruiker er elke keer op attent maakt dat simpele maatregelen het milieu een heel aantal handjes kan helpen. Een flauw argument, als je het mij vraagt.

Zelf gebruik ik nog een oude CRT die ook nogeens groter dan 22inch is - met een volledige inch! - dus ik kan de zwarte versie wel gebruiken. Angezien ik er nog niet volledig uit ben wat nu de bedoeling is van Blackle, opteer ik toch voor deze niet commerciële versie.
Op de monitor op het werk zal ik het andere advies maar volgen en gewoon de brightness wat naar beneden halen.
Alle beetjes helpen, nietwaar.

Plastieken zakjes

Geen plastieken zakjes meer in supermarkten, woohoow!
Dat vind ik er toch van.

In ‘t begin dacht ik dat het een initiatief van alleen Delhaize was. Een bedrijf dat op zichzelf iets doet voor het milieu. Ik vond de supermarktketen meteen drie keer zo sympathiek.
Later vernam ik dat de overheid er ook een hand in heeft en dat er meerder (alle?) supermarkten hun wegwerpzakjes bannen. Nog beter dus!

Niet alleen voor het milieu, maar ook voor mijn kast. Die puilt na een half jaartje al uit van de plastiek zakken. Ik neem ze mee als ik ga boodschappen doen, steek ze in de vuilbakken, enz. Maar ik krijg die dingen niet opgebruikt tegen het tempo dat ze binnenkomen. En ja, ik smijt nu eenmaal niet graag dingen weg die nog bruikbaar zijn.
Zo ben ik dus dubbel dankbaar voor deze maatregel.

Maar wat hoor ik nu op ATV? Dat er mensen ontevreden zijn hierover. Met opmerkingen als “‘t is toch wel ambetant” en “als ge nu is een keer wat teveel koopt en ge hebt maar één zakje bij”.
Hoeveel moeite is het om een eigen zak, doos of bak in uw auto te steken voor je naar de winkel gaat? En als je het dan vergeet, bieden meeste supermarkten nog steeds een vorm van wegwerpzak aan tegen goedkope prijs.
Nogeens chapeau voor Delhaize die voor deze gevallen een milieuvriendelijke versie van de wegwerpzak heeft ingevoerd.

Maar het word nog erger. Er is zelfs iemand die acties op touw zet om deze milieu verpestende zakken terug te brengen. Ik ga de kerel niet meer aandacht geven door naar hem te linken of de naam van zijn actie te vermelden, maar ik kan enkel concluderen dat de persoon te lui is om een eigen zakje mee te nemen en te gierig om er een te kopen.

Een volle zak

Eindelijk is hij vol. We wonen nu al van begin februarie met ons tweetjes op ons appartement en nu maar eerst kunnen wij onze eerst volle PMD-zak buitenzetten.

Niet dat wij ons vuil mega-slecht sorteren, of dat wij om de 5 botten een halve PMD buitenzetten. Neen, wij letten bij onze inkopen gewoon een beetje op het milieu. Zo verkiezen wij bijvoorbeeld steeds de glaze, herbruikbare, flessen, wanneer een fabrikant dit aanbiedt. Toch had ik nooit gedacht dat wij dertien weken zouden doen over het volkrijgen van één PMD-zak.

Moest het u interesseren - wat mij enorm zou verbazen, maar toch - wij zetten verder wekelijks een kleine zak restafval, een kleine zak GFT en een kartonnen doosje papier/karton. Dat is al wat wij van afval veroorzaken met ons tweetjes. Wat ik toch wel wienig genoeg vind om ietwat fier op te zijn.

Reminder: Shutdown Day

Dit weekend is het dus Shutdown Day, of meerbepaald: morgen. Vlak na de presitgieuze bwards, waar ik tot zeer grote spijt niet zal kunnen zijn :-( No chips for me…
Dus ni vergeten: morgen pc-ke af.

De nieuwe lente

Wat voor een klimaat is dit nu.

Den deze heeft juist zijn zomerjas verhuisd, omdat het te warm werd, en nu sneeuwt het? We gaan op één week tijd van 15°C (gemeten op te thermometer op de voordeur van de beenhouwer waar ik broodjes ga halen ’s middags) naar sneeuw. How’s that for a change?

Niet moeilijk dat ik van een griep in een keelontsteking val en daarna een verkoudheid oploop en dus maw constant ziek ben van’t een of ‘t ander. We zullen toch eens iets moeten doen aan dat milieu denk ik…

Lopen, of geen licht!

Dit idee is zo simpel, dat ik niet begrijp dat er nog niemand eerder is opgekomen.

Je hebt een fitness centrum. Je wil energie besparen. Dan kan je ofwel geld steken in zonnepannelen of windmolens op je dak installeren. Of je kan simpelweg dynamo’s installeren op al die loopbanden die daar toch genuttigd worden, en die verbinden met een set batterijen, waarop de verlichting draait.
Een idee zo eenvoudig dat ik het bijna geniaal vindt, dat kan natuurlijk enkel van een Chinees komen.

Afzetten die handel

U gebruikt uw computer dagelijks? Aangezien u tijd hebt om deze blog te lezen, vermoed ik van wel. Maar de vraag is, kan u hem nog missen?
Met deze vraag in het achterhoofd, gaat het internationale experiment Shutdown Day door. Met als voornaamste vraag: kan u op 24 maart een dag, ja een volledige dag, zonder uw computer? En nee, je moet niet afkomen met het excuus “op mijn werk is het belangrijk dat ik …”, want het is een zaterdag.
Moest je je afvragen waarom je dit in godsnaam zou doen, wel voornamelijk om voor jezelf aan te tonen dat je niet afhankelijk ben van een hoop chips. Als dat niet volstaat, dan kan voor u misschien de energiebesparing van die dag de druppel zijn. Het is wat anders dan vijf minuten je licht uitdoen.

Dus iedereen, zoek maar al een goede film, of een of andere gelegenheid om naartoe te gaan. Ik zal dit in ieder geval proberen.

Verder kan ook nog gemeld worden dat er op de bwards 2006 LIVE! naar dit evenement zal worden afgeteld. Maar ik vraag mij wel af of ze op 0 dan ook al hun computers zullen uitzetten. Dit valt af te wachten.