Op naar een vrije software-markt

Blij en een beetje fier op het Europese hof was ik, toen ik daarstraks op de radio dit bericht te horen kreeg.
De beslissing is niet alleen enorm terecht, maar ook zeer moedig en toonaangevend.

De geldboete is zwaar, heel zwaar. Maar ja, het machtsmisbruik van Microsoft duurt nu ook al jaren en heeft al verschillende bedrijven min of meer van de kaart geveegd. Of een half miljard te rechtvaardigen is, daar ga ik mij niet over uitspreken.
Maar waar ik vooral verheugd over was, is dat het Gerecht van Eerst Aanleg niet alleen de veroordeling van de koppelverkoop, maar ook de verplichting tot het vrijgeven van specificaties, heeft bevestigd.

Voor de informatica-leken onder jullie, die niet begrijpen waarom MS nu verplicht wordt hun ‘geheimen’ prijs te geven, laat mij het zo stellen:

Een frisdrank fabrikant vindt op een dag een drankje uit waar iedereen bij de eerste slok zot van is. Deze gooit hier een mega-promotiecampagne tegen aan en zorgt er zo voor dat bijna iedereen die frisdrank in huis haalt.
Wanneer de frisdrank goed aan het verkopen is, lanceren ze een tweede product: een ijskast. Vanaf dat moment wordt de frisdrank enkel nog in zeer onhandige vierkante flessen verkocht met een knik en een draai in en een bolle onderkant. Flessen die je in geen enkele ijskast geduwd krijgt, buiten in de ijskasten die ze zelf fabriceren natuurlijk.
Aangezien iedereen die frisdrank in huis wil hebben, en je bij de aankoop van tien bakken een gratis ijskast bijkrijgt, schakelt iedereen over. Alle andere ijskastfabrikanten hun omzet gaat omlaag, terwijl ze (misschien) een beter product hebben.

Eerlijk? Ik dacht het niet.
En het Europees hof heeft nu niet beslist dat ze moeten stoppen met het maken van frisdrank of ijskasten, of dat ze over een van beide de precieze samenstelling of werking moet prijsgeven. Neen, het enige dat ze beslist hebben, is dat ten eerste die ijskasten niet mogen weggeven worden bij tien bakken en ten tweede, dat de exacte afmetingen van de flessen moeten vrijgegeven worden, zodat anderen ook zo’n ijskast kunnen bouwen en daardoor klanten kunnen kiezen welke ijskast ze kopen.
Oftewel: een vrije markt ipv monopolie.

Ok, ik weet het, de vergelijking gaat niet helemaal op, en die andere fabrikanten kunnen in dit geval gewoon een fles van die frisdrank kopen en er een ijskast rond maken, maar de essentie van het verhaal is hetzelfde: ze buiten hun machtspositie uit en drijven er andere bedrijven mee van de markt. Vandaar dus: een goede beoordeling van de rechtbank.

Ik ben wel nog niet zo euforisch om te denken dat deze beslissing de stap naar compatibiliteit met MS-software zou betekenen, maar het is toch al een stap in de goede richting.
Als het een beetje helpt mensen te doen beseffen dat er voldoende alternatieven zijn voor de dure MS-producten, die evengoed of beter zijn, dan ben ik al tevreden. Mag ik al zo euforisch zijn dit te verwachten?

Takelactie

Zaterdag was het takelactie in de buurt van de Sinksenfoor. Drie takelwagens reden op en aan om voertuigen weg te slepen. Het was een ware lightshow door ons venster.

Maar ik mag wel zeggen dat dit terecht is. Je kan in sommige straten niet meer over of door vanwege de foutparkeerders.
Mensen parkeren in smalle straten, op wandelpaden, op petanque-pistes, op voetpaden, … En dit terwijl er op de kaaien steeds plaats is.
Voor mijn part mogen ze dan een keer takelen.

Hoewel ik het wel een beetje sneu vind voor de onfortuinlijken die hun voertuig niet terugvonden na een avondje kermis. Maar ja, hadden ze maar niet fout moeten parkeren.

Copyrights, pattenten, …

Ze komen mijn oren uit. Nu weer iets bijgeleerd, copyrights op gebouwen.En dan bedoel ik niet op een of ander gebouwtje dat ergens staat waar je moet voor betalen om het te zien.
Neen, dan bedoel ik gewoon iets in’t openbaar, waarlangs je kan passeren om naar de bakker te gaan.

Frustrerend zijn die dingen gewoon, vraag het maar aan Nicodemus.

Ik begrijp dat als je iets ontwerpt, je er de verdiende eer moet voor kroegen en er een zeker financïele winst mag op doen als het gesmaakt wordt. Maar is er echt geen betere manier dan mensen irriteren en voor alles te laten betalen?
Straks mag ik mijn ogen niet meer opendoen, voor ik mijn portemonnee open doe.

Massaal geflits vandaag

U wist het - hopelijk - of u wist het niet, maar vandaag heerste er een algemene snelheidsbeperking op de autosnelwegen wegens teveel vuiligheid in de lucht. Geweetwel, de befaamde fijne stofdeeltjes die barslecht zijn voor uw gezondheid. Dus mocht ge overal maximum 90km/u.

Spijtig genoeg hield de gemiddelde Belg zich hier niet echt aan. Op een bepaalde plaats werden zeven auto’s per minuut geflitst!
En neen, ge moet niet afkomen met “ja, da’s makkelijk geld in ‘t kaske voor de staat”, want de politie heeft niet in het bijzonder meer snelheidscontroles gehouden. Dus ja, allemaal op de bon. Ge moet er u maar aan houden. ‘t Is niet voor niets dat ze zo’n beperking opleggen. Anders loopt het misschien de spuigaten uit en moet er een extra autoloze zondag komen of moet er een autostrade dicht voor een tijdje. Had u dat liever gehad?

Het enige excuus dat ik kan begrijpen is dat het niet deftig aangegeven stond. Want als de enige aanduiding die bordjes “90″ (geweetwel, mee zo’n rood rondeke errond) met daaronder “SMOG”, waren, dan kan ik begrijpen dat vele automobisten dit niet door hebben. Want wat bedoelen ze exact met smog? Is mist smog? Is vuile lucht smog?
Ik weet niet of het aangegeven stond op de elektronische borden boven de weg (bibi is een van de gelukkigen die met de fiets kan gaan werken), maar het had in ieder geval gemoeten.
Anyway, het werd duidelijk aangekondigd op de radio en voor zover ik weet, luistert bijna iedere chauffeur ’s morgens naar de radio. Dus de meeste mensen hebben geen uitvlucht.

Aan allen die zich wel hebben gehouden aan de opgelegde snelheid: proficiat en dank u. ;-)

NSV trasht stadswaag

Ja, ik weet dat ik hier laat mee afkom, maar beter laat dan nooit, nietwaar?

Een betoging houden is één, maar daarbij de deur van een woning uitbeuken en een kroeg kort en klein slagen, inclusief personeel, dat gaat niet net iets te ver, maar maakt u simpelweg puur uitschot. Zeker als je het doet door al wat er te vinden is, waaronder voornamelijk glazen, naar de uitbaters te smijten, en ze met een barkruk aan te vallen.
Ik hoop dat hier eens ferm op gereageerd wordt door het rechtswezen. Ik heb gehoord van 60 bestuurlijke aanhoudingen, wel ik hoop dat dit niet bestuurlijk blijft en dat er voor deze mensen er tenminste een deftige straf aan vasthangt.

En dat zoiets zich nog een studentenclub durft noemen, snap ik al helemaal niet.

Wat ik ook opmerkelijk vind, en wat tevens een extra impuls was om meer dan 3 dagen na de feiten, toch nog hierover te posten, was dat op Past is Prologue en op Asfaltkonijn een link staat naar een artikel van de Gazet Van Antwerpen waarin ze het enkel hebben over kleine incidenten, vreemde interpretatie moet ik zeggen. En wat nog vreemder is, is dat het artikel blijkbaar van de site verwijderd is.

Eenmalige regularisatie, voor de tweede keer

Een idee van Spirit, zoals u oa hier kunt lezen.

Wel, ik ben het eens dat het probleem van mensen zonder papieren moet aangepakt worden, en dringend. Maar niet door even iedereen te regulariseren en daarmee basta. Er moet een structurele oplossing komen.
Er werd, en wordt nog steeds, geld en tijd gestoken in het opsporen van illegalen, in het beoordelen van asielaanvragen, in het ontrafelen van schijnhuwelijken, in het controleren van vrachtwagens aan de grens, etc. Mag ik u vragen waarvoor al die moeite diende, als we nu toch iedereen papiertjes in de handen gaan stoppen?

Vooraleer je een dergelijk algemeen amnestie doorvoert, zou je beter eerst al deze procedures eens deftig bekijken. Zodat je over 10 jaar niet weer hetzelfde moet verkondigen. Zorg er voor dat er geen, of weinig, illegalen bij komen, anders blijf je bezig.
En ik herhaal: dit is zeer dringend. Hoe het nu verloopt, maak je het deze mensen, die al zwaar in de problemen zitten als ze hier aankomen, enkel nog moeilijker.

Wonen op een woonerf

Het klinkt alsof je je ergens in de boerenbuiten heb gevestigd, tussen een aantal andere stallen, maar deze woonerf bevindt zich midden in de stad. Je kent dat wel, een woonerf, je hebt dat geleerd voor je theaoretisch rijbewijs. Maar ik moet er nu dagelijks doorrijden, en dan rijzen de vragen op. Hoe snel mag je ook weer? Mag je hier parkeren of niet?
Wel, we hebben het opgezocht, en verfrissen even uw geheugen:

  • Je mag er maar 20km/u. Neen, geen dertig, twintig. Gelukkig zijn deze ‘erven’ meestal niet echt groot, zoals bij ons.
  • Je mag er enkel parkeren in de aangegeven gebieden. Dus niet gewoon langs de kant van de straat, zoals al die auto’s voor onze deur. Maar, waar je mag parkeren, mag dat wel met en tegen de rijrichting.
  • Voetgangers en fietsers mogen de gehele straat gebruiken en hebben er voorrang op de auto’s. Ja, dit geldt ook voor u, bestuurder van de wagen die vandaag om de bocht kwam, uit een eenrichtingsstraat in de verkeerde richting en mij bijna van mijn fiets bumpte omdat ik in het midden van de baan reed.

Kom, geef toe, wie van jullie wist deze alledrie? Agenten mogen ook meespelen. ;-)
Enfin, in ieder geval weet ge nu waarop en waaraf, moest ge ooit op bezoek komen.